Toplotne črpalke

Ste pred dilemo izbire toplotne črpalke cenik pa dolg kot Napoleonov drevored ? Se je najbolje odločiti tako kot sosed ali znanec, ki stvari dobro premisli ? Nič vam ne zavidamo, lahko vam samo pritrdimo, da je odločitev res komplicirana. Najbolje bi bilo prebrati vsaj kakšne dve tri knjige, ki vsebujejo podatke kaj je toplotna črpalka, prednostih in slabostih, načinih izračunavanja COP ( izkoristki ), karakteristikah uporabljenih plinov oziroma kompresorjev, soodvisnosti cene s kvaliteto itd. Investicija je visoka, toplotna črpalka ni igrača za 20 evrov, potrebni so izračuni rentabilnosti oziroma povrnitve investicije. Prednosti bodo znali našteti prodajalci, saj so jim v trgovini rekli, da je njihova toplotna črpalka najboljša izbira med ceno in rentabilnostjo. Pa vendar se lahko relativno cenovno ugodna ponudba na koncu izkaže za drago in neprimerno.

Na tem mestu vas želimo opomniti še na dva momenta. Največkrat uporabljena in cenejša toplotna črpalka zrak-voda najslabše deluje ( z najmanjšim izkoristkom ) ko toploto najbolj potrebujemo. Drugo je cena električne energije  z pogledom v prihodnost. in njeno dvigovanje cene kot idealen masovni energent za uvajanje in povečevanje trošarin in raznih davkov in prispevkov  po principu monopolnih možnosti ( bencin, alkohol, cigareti, itd )

toplotne črpalke

Po neuradnih podatkih na ministrstvu za gospodarstvo pospešeno razmišljajo o uvedbi dodatne omrežnine, ki jo imenujejo g-komponenta. Ta načrtovani dodatni strošek, oziroma dajatev pa na koncu vedno pristane na hrbtu končnih porabnikov.

V kolikor spremljamo cene električne energije na borzi v Leipzigu po koncu obdobja debelih krav leta 2008, ko je cena za megavatno uro dosegla skoraj 100 evrov je leta 2009 padla na skoraj 30 evrov za megavatno uro. Od takrat se v povprečju letno dviguje po 10 evrov. Da se ljudje zavedajo rasti cen električne energije govori dejstvo , da je v letu 2011 zamenjalo dobavitelja, 33.518 gospodinjstev.

Največji skok cene za gospodinjstva v zadnjem letu dni so občutili Latvijski potrošniki (+ 27 %). Slovenska gospodinjstva plačujejo elektriko 81% evropskega povprečja. Najceneje jo koristijo Bolgari, najdražje jo plačujejo Danci. Razlika med njimi je kar 3,4 krat. Glede na kupno moč prebivalstva imajo najnižjo ceno Finci.

Za izbiro toplotne črpalke cenik kot ste videli sploh ni najpomembnejši ! Lahko bi zaključil, da je za nakup toplotne črpalke cenik kot osnovni strošek investicije samo eden od mnogih parametrov, kateri bodo na koncu odločili katera opcija ogrevanje bo v naši hiši.

Opozorilo racionalnih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z energetiko dalj časa je sledeče. Ko razmišljate o energentu ( obstoječim ali novim ) za daljše obdobje si odgovorite vsaj na najpomembnejša vprašanja.

  • Koliko vas bo investicija stala in kdaj se vam povrne glede na nek drug, dražji energent ( kurilno olje, plin ).
  • Ali država na dotični energent pobira posebne dajatve in ima možnost, prostor, potrebo da jih še povečuje.
  • Zunanji vplivi večjih razsežnosti (vojna žarišča, politične krize, naravne katastrofe ), naj imajo čim manjšo vzročno zvezo z gibanjem cen vašega energenta

Ponudbo toplotnih črpalk najdete na: https://prealpi.si/toplotne-crpalke/.

Comments are closed.