Cepljenje proti klopnemu meningitisu je učinkovita zaščita

Čeprav so klopi zelo majhni prebivalci gozdov in drugih z rastlinstvom gosteje poraščenih območij, veljajo za zelo nevarne živali. Njihov na prvi pogled nedolžen ugriz vam lahko prinese hude zdravstvene težave, še posebej, če je klop, ki si vas je izbral za svojega gostitelja, okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa. Ena izmed najzaneslivejših metod preprečitve okužbe je zagotovo cepljenje proti klopnemu meningitisu.

Kako se lahko okužite s klopnim meningitisu?

Kot lahko razberete že iz imena virusa, virus klopnega meningoencafalitisa prenašajo klopi. Res je, da se vsi klopi niso okuženi s tovrstnim virusom, toda ko se enkrat z njim okužijo, se le-ta v njih razmnožuje, oni pa ga s pomočjo sline prenašajo na večje toplokrvne sesalce, predvsem na divjad, domače živali in tudi človeka. Povzroči lahko namreč vnetje možganske ovojnice, možganskega tkiva in hrbtenjače.

Cepljenje proti klopnemu meningitisu

Po zadnjih podatkih naj bi bilo v Sloveniji okuženih 0,3 % populacije klopov. Ko si vas okužen klop izbere za gostitelja, najprej nekaj časa izbira nežno mesto, ki se nahaja v bližini žil. Klopovega vboda ne boste čutili, saj ima njihova slina antiseptični učinek. Tako obstaja velika verjetnost, da klopa nekaj časa ne boste opazili, s tem pa boste povečali možnost, da vas bo klop okužil z virusom. Vsekakor pa se okužbi najbolj zanesljivo izognete tako, da se odločite za cepljenje proti klopnemu meningitisu.

Kaj s seboj prinaša virus klopnega meningoencefalitisa?

Posledice ugriza klopa, okuženega s klopnim meningitisom lahko bistveno spremenijo kvaliteto vašega življenja, saj virus povzroča vnetje možganske ovojnice in hrbtenjače, posledica česar je okvara različnih gibalnih in miselnih funkcij.

Razlog, da ugriz majhnega klopa lahko privede do tako hudih zdravstvenih težav je predvsem v tem, da ljudje posvetijo premalo pozornosti preventivnim ukrepom kot so cepljenje proti klopnemu meningitisu in uporaba zaščitnih sredstev. Ko pa pride do ugriza klopa, ga najpogosteje prepozno opazijo in odstranijo.

Prvi znaki klopnega meningitisa so po navadi utrujenost, glavobol, različne slabosti in bolečine v sklepih in mišicah. Pojavljati se lahko začnejo v nekaj dneh, tednih ali šele mesecih od ugriza. Pomembno je, da če opazite znake klopnega meningitisa čim hitreje poiščete zdravniško pomoč.

Zakaj je cepljenje proti klopnemu meningitisu najbolj zanesljiva preventivna zaščita pred okužbo?

Na trgu imamo danes že zelo široko ponudbo različnih preventivnih sredstev, ki nam obljubljajo visoko zaščito pred vbodi klopov. Večina teh sredstev je kratkoročne narave in vam ne zagotavlja 100 % zaščite nevarnimi vbodi klopov, saj se še vedno lahko zgodi, da bo kakšen klop zlezel na vas kljub uporabi različnih repelentov, oziroma v trenutku, ko zaščitnih sredstev ne boste uporabljali. Klopi namreč ne domujejo le v gozdu in gosti praproti, temveč vas lahko presenetijo tudi na sprehodu po mestnem parku.

klop1

Cepljenje proti klopnemu meningitisu vam zagotavlja popolno zaščito tudi v primeru, da vas kljub uporabi ostalih preventivnih sredstev, ugrizne okužen klop. Zavedati pa se morate, da vam zagotavlja zaščito le v primeru virusa klopnega meningitisa, ne pa tudi borelioze. Zato je kljub cepljenju uporaba repelentov še vedno zelo priporočljiva.

Kako poteka cepljenje proti klopnemu meningitisu?

Cepljenje proti klopnemu meningitisu lahko opravite pri svojem osebnem zdravniku in ne zahteva posebnih priprav. Za popolno zaščito je potrebnih več odmerkov. Prva dva je priporočljivo opraviti v razmaku enega meseca v zimskem času, saj je takrat verjetnost okužbe manjša. Tretji odmerek je potreben po enem letu, nato po treh letih. Nato pa cepljenje obnavljate na tri do pet let.

Cepljenje proti klopnemu meningitisu velja za eno najbolj zanesljivih metod preprečevanja okužbe z nevarnim virusom. Glede na to, da vam okužba s klopnim meningitisom lahko čez noč poslabša kvaliteto življenja, je odločitev za cepljenje prava rešitev, saj se boste tako lahko v naravo odpravili brez skrbi, da se vam bo življenje zaradi vboda majhne živalce v trenutku obrnilo na glavo.

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.