Centralno ogrevanje

Centralno ogrevanje  ima tudi iz zgodovinskih zapisov že dolgo brado. Na primer hiše, ki so bile zgrajene v Emoni, naselbini na JZ današnje Ljubljane  so uporabljale javno kanalizacijo in imele centralno ogrevanje.

Kaj pravzaprav pomeni nam znana in samoumevna zložena besedna zveza centralno ogrevanje ? Namesto več manjših virov toplote na različnih lokacijah uporabljamo en močnejši vir, toplotno energijo, ki jo pridobimo, pa preko transportnih poti distribuiramo na želene točke, oziroma prostore. Za centralno ogrevanje lahko uporabimo praktično vse nam znane vrste toplotnih virov od plina, kurilnega olja, biomase, električne energije, naravnih in obnovljivih virov energije, itd.

centralno ogrevanje

Današnja usmeritev in razvoj poteka predvsem na področju avtomatike in zmanjševanja toplotnih izgub, ter hranjenja prekomernih in neporabljenih toplotnih presežkov. Potrošnik se mora znajti v poplavi raznih ponudb podprtih z  študijami ter praktičnimi izkušnjami, ki so se pridobivala skozi leta delovanja. Išče se ogrevalni sistem ali kombinacija večih, ki imajo nizko nabavno ceno, ter koristijo energent, ki je cenovno poceni ali celo brezplačen. Tu za enkrat naletimo na obratno sorazmerje, kar nam daje zagon, da vztrajno iščemo najbolj ugodno, oziroma najprimernejšo varianto ogrevanja.

Kakorkoli, nič ni na vidiku, da bo centralno ogrevanje kot sistem izgubilo svoj primat in bilo nadomeščeno z bolj učinkovitim in enostavnejšim ali cenejšim ogrevalnim sistemom.

Comments are closed.